Resurse

Foto

Pogromul de la Iași (iunie-iulie 1941) este unul dintre cele mai bine reprezentate vizual masacre din timpul celui de-al doilea război mondial. Peste o sută de fotografii stau mărturie pentru tragedia care a marcat Iașul imediat după intrarea României în război alături de Germania nazistă.

Au fost surprinse fotografic principalele momente ale pogromului: arestarea și escortarea evreilor spre curtea Chesturii de Poliție, primele crime și bătăi produse pe străzile orașului, masarea și uciderea evreilor în curtea Chesturii, spălarea sângeului de la locul masacrului, transportarea celor rămași în viață la gară și îmbarcarea în cele doua „trenuri ale morții”, momentele cu descărcarea cadavrelor la Mircești, Târgu Frumos sau Podu Iloaiei, prădarea morților și transportarea spre gropile comune, agonia supraviețuitorilor, pedepsirea vinovaților în procesele postbelice, amenajarea gropilor comune și comemorarea victimelor.

Soarta fotografiilor

Nu se știe cu precizie cine a făcut fotografiile din zilele pogromului, dar din informații indirecte se poate deduce că o parte din instantanee au fost surprinse de Serviciul Special de Informații, altele de soldați germani. Cele mai elocvente au servit drept mărturie la procesul postbelic în urma căruia au fost condamnate 50 de persoane responsabile pentru implicarea în pogrom. În perioada comunistă au fost ținute ascunse publicului.

Fotografiile sunt astăzi risipite în diferite arhive. Cele mai multe se află grupate în trei dosare aflate în custodia Consiliului Național pentru Studierea Arhivele Securității (București), fiind depistate în arhivă în 2012. O mare parte dintre ele au fost copiate pentru United States Holocaust Memorial Museum (Washington) în anii '90 pe când se aflau în arhiva Serviciului Român de Informații. Celelalte au rămas inedite până astăzi. Alte fotografii importante se află în arhivele de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (București),  Yad Vashem (Ierusalim), Joint Distribution Committee (New York) și arhivele germane. Copii ale unor fotografii, câteva de calitate foarte bună, se găsesc la Muzeul Militar Național și la Arhivele Naționale ale României (București și Iași).

» Vizitati pagina