Site-ul a fost creat de o echipă de cercetători cu scopul de a pune la dispoziția publicului materiale documentare privind pogromul de la Iași (iunie 1941). Acestea au fost adunate prin cercetare științifică în arhive din România, Statele Unite și Israel. Site-ul se adresează specialiștilor, studenților și tuturor celor interesați de istoria recentă a României. Pogromul de la Iași este foarte bine documentat, păstrându-se zeci de mii de pagini de documente și peste o sută de fotografii. Câteva dintre acestea, în bună parte inedite, pot fi consultate direct pe acest site.
Expozitia Destine intrerupte, Iasi, 2011
DESTINE ÎNTRERUPTE. 70 DE ANI DE LA POGROMUL DIN IAȘI
În perioada iunie-august 2011, Muzeul Unirii din Iași a găzduit expoziția „Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iași”, organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, sub coordonarea lui Adrian Cioflâncă.
Expoziția a cuprins:
* Fotografii furnizate de Serviciul Român de Informații (păstrate astăzi de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), Arhivele Naționale ale României, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, United States Holocaust Memorial Museum, Yad Vashem, American Jewish Joint Distribution Committee, Sueddeutscher Verlag Bilderdienst etc.
* Declarații din timpul Procesului Pogromului de la Iași aflate în arhiva United States Holocaust Memorial Museum, mărturii de istorie orală culese de United States Holocaust Memorial Museum, Yad Vashem, Centropa și chestionare inedite completate pentru Congresul Mondial Evreiesc (1945) și Comitetul Democratic Evreiesc. Secţia IOVR (1948).
* Documente inedite din Arhivele Militare Române, Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, United States Holocaust Memorial Museum, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași etc.
* Artefacte din groapa comună descoperită în 2010 în comuna Popricani (jud. Iași).
* Filme documentare despre Pogromul de la Iași și groapa comună de la Popricani.
ECHIPA PROIECTULUI:
Instituții organizatoare: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
Instituții partenere: Arhivele Naționale ale României, United States Holocaust Memorial Museum, Central Europe Center for Research and Documentation, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.
Coordonator proiect: Adrian Cioflâncă
Curator expoziție: Ioana Cioflâncă
Design: Adrian Dan
Documentare foto: Anca Ciuciu
Documentarist: Eliza Cocea