Site-ul a fost creat de o echipă de cercetători cu scopul de a pune la dispoziția publicului materiale documentare privind pogromul de la Iași (iunie 1941). Acestea au fost adunate prin cercetare științifică în arhive din România, Statele Unite și Israel. Site-ul se adresează specialiștilor, studenților și tuturor celor interesați de istoria recentă a României. Pogromul de la Iași este foarte bine documentat, păstrându-se zeci de mii de pagini de documente și peste o sută de fotografii. Câteva dintre acestea, în bună parte inedite, pot fi consultate direct pe acest site.
FOTOGRAFII NOI CU POGROMUL DE LA IASI
În ultima vreme, au apărut fotografii noi cu Pogromul de la Iași.
Pe 30 iunie 1941, a doua zi după pogrom, represaliile împotriva populației evreiești au continuat în Iași, familii întregi fiind scoase din casă și omorâte fără nici un motiv. Între crimele produse pe 30 iunie s-a numărat și o execuție produsă la strada Vasile Conta, în care au fost uciși Kunovici, proprietarul unui magazin de pălării din Str. Ștefan cel Mare, Filip Simionovici, brutar din Str. I.C. Brătianu, Nacht din imobilul Adace și fostul cârciumar Millo. Printre victime s-a numărat și o familie, împreună cu copilul. Scena a fost surprinsă într-o fotografie făcută publică după război și utilizată la procesului criminalilor de război implicați în pogrom (1948). Acum au apărut patru noi fotografii ale acelei scene. Una dintre ele reprezintă un alt cadru al fotografiei cunoscute, doar că este mai clară, arată o roată de bicicletă și picioarele unor oameni care privesc cadavrele. Nu știm unde se găsește originalul acestei fotografii – ea circulă pe internet prin intermediul unui fișier ppt. De asemenea, au apărut trei cadre fotografice noi ale aceleiași scene, pe un film foto scos la vânzare recent, lăsat de soldat german care a participat la Operațiunea Barbarossa și a trecut și prin Iași în timpul pogromului. Fotografiile noi lărgesc perspectiva și arată că trupurile neînsuflețite erau abandonate, expuse, în plină stradă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor, civili și militari. Atașez și un document, care povestește masacrul în termenii kafkieni ai limbajului oficial de atunci.
Următoarele trei cadre sunt de pe un film foto lăsat de un militar german care a participat la Operațiunea Barbarossa și care a fost recent la vânzare pe internet (mi-a fost semnalat de dl Gheorghe Samoilă). Fotografiile arată cadre succesive mai îndepărtate cu cei uciși pe strada Vasile Conta.
care era identitatea acelei familii..tatal,mama,copilul?
cine a dat ordin ca si aceasta famile sa fie executata?
Cine forma echipajul tunului si cine a comandat foc cu mitraliera asupa unor civili?
I have a german luger that belonged to Major Herman von Stransky who was the liasion officer of the German Abwehr to the Romanian cu SSIR inscribed:
Lui Von Stransky
In Amintirea Colaborarll cu SSIR
Bucuresti 1940
I believe this was presented to von Stransky by Colonel Ionescu Micandru, head of SSI section”G”